No ale dzisiaj było inaczej ;) W weekend od przyszłej teściowej dostałam 3 słoiki musu jabłkowego i postanowiłam dzisiaj zrobić na obiad ryż zapiekany z jabłkami ;) Uwielbiam to danie. Jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno, można je jeść na obiad, kolację lub jako deser :D
Poniżej znajdziecie jak takie cudo zrobić ;)
Składniki:
-> 6 torebek ryżu
-> budyń śmietankowy lub waniliowy
-> szklanka mleka
-> jajko
-> słoik musu jabłkowego
-> cynamon
-> cukier
Na początek gotujemy ryż. Następnie w shakerze mieszamy szklankę mleka, budyń i jajko.
Gdy nam ryż wystygnie, zawartość torebek wsypujemy do w miarę dużej miski, wlewamy zawartość shakera i mieszamy.
Następnie przygotowujemy prodiż: natłuszczamy go
i wysypujemy bułką tartą lub otrębami (ja użyłam otrębów żytnich) żeby ryż nam się nie przypalił ;)
Posypujemy cynamonem
Później wykładamy cały mus jabłkowy
Znów posypujemy cynamonem
Później cukrem
Na to wykładamy pozostałą część ryżu
I pieczemy 30-45 minut ;)
A o to efekt końcowy ;) Troszkę się rozpadło, ale dlatego, że nie udało mi się wyciągnąć kawałka w całości :D
Mimo to smakowało wyśmienicie :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz